
Когато в тялото попадне храна или течност, то абсорбира или поглъща храната. Способността ни да нахраним тялото си се свежда до способността да абсорбираме храни и течности. След като сме погълнали яденето, т.е. сме абсорбирали храната или питието, организмът започва нормалния процес на храносмилане. Това е естествената способност на организма да разлага храната на хранителни вещества, които се усвояват или се асимилират от кръвоносната система в тънкото черво чрез така наречените "власинки".
Следователно процесът на абсорбиране включва храненето и пиенето, а асимилирането е естествения процес на разлагане на храната в организма и всмукването в кръвоносната система. Това е начинът, по който всички се изхранваме - абсорбиране и асимилиране.
Нека накратко проследим процеса на храносмилане след приемане на храната. Първоначално тя се сдъвква и смесва със слюнката, след което преминава в стомаха. Веднъж попаднала там, храната се втечнява от смес от хидрохлорна киселина и пепсин, отделени от стомашната стена. Процесът на храносмилане започва със сдъвкването на храната, продължава в стомаха, а след това - в горната част на чревния тракт, където се складират някои елементи, така наречените "микроелементи", Необходими за по-нататъшно разлагане на храната- хранителните вещества и микпонутриенти. Набавят се предимно чрез плодовете и зеленчуците, но поради факта, че те се берат зелени и се транспортират на дълги разстояния, тези микроелементи практически не се съдържат в нормалната ежедневна храна. Те са много особени елементи, предимно метали като хром, селен, магнезий, цинк и калай. Намират се в много малки, микроскопични количества, но играят изключително важна роля за храносмилането и увеличават способността на организма да асимилира храните, които приема. Ето защо човешкият организъм използва микроелементи при разлагането на някои храни на хранителни вещества и микронутриенти. Хранителните вещества се абсорбират чрез власинките на тънкото черво и попадат в кръвния поток като субстанция или храна.
Само за сведение, тънкият дял на червото е дълъг приблизително 16 метра! След като храната се разложи, тя преминава през стомаха в тънкото черво. Това е онази част от тялото, чрез която всички ние се "храним". В тънкото черво се намират малки издатъци, подобни на пръсти, наречени "власинки". Именно на тези власинки се дължи асимилирането на хранителните вещества в кръвния поток. ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар