
Бонбоните, захаросаните пръчки, печените тестени изделия от бяло брашно, пържени картофки и чипс (който е най-вреден от всички те) и т.н., за съжаление са много лесно смилаеми и изключително бързо се включват в кръвния поток. Организмът реагира с отделянето на огромно количество инсулин - хормон, който прочиства кръвта от захарта.
Проблемът се състой в това, че инсулинът има склонност "да свърши работата си твърде добре" и може да доведе до много ниско съдържание на захар в кръвта (което най често и става, което да доведе глад за още повече захар.Това изключително бързо преминаване от високо към ниско съдържание на захар в кръвта излага тялото Ви на опасно изпитание и изчерпва енергийното ви ниво реално до нула. Звучи познато, нали? Трагедията е в това, че тези преработени въглехидрати са изключително лесносмилаеми, но и също толкова лесно се складират като мазнини.
Рязката промяна на съдържанието на захар в кръвта е и катализатор, който намалява скороста на метаболизма, което означава, че организмът по-лесно складира калориите като мазнини, вместо да ги изгаря като енергиен източник. Лесно можем да установим защо през дълъг период от време бавно и постепенно наддаваме, губим енергия и ставаме лесна жертва на сърдечен удар, инсулт, рак, диабет и мн.др. Именно защото не можем да абсорбираме и асимилираме правилно храната. Накратко, яли сте нормално ядене от около 800 килокалории и след час или малко повече откривате, че все още сте гладни. И така Приемате още 400 килокалории (чипс) и след още един час хапвате още нещо - 500 килокалории (десертче), тъй като все още чувствате глад. Това довежда калорийния прием от едно ядене до 1700 килокалории, но поради неспособноста на организма да асимилира приетата от вас храна, той използва реално 850 килокалории от консумираните. От тези 850 килокалории 450 са скорбяла и захари, които се смилат и усвояват лесно и с годините наблюдаваме бавно, но постоянно увеличаване на теглото.
Няма коментари:
Публикуване на коментар