Миризмата на розмарин подобрява когнитивната функция при човека, като прави мислите по-бързи и по-прецизни.
Растението е популярно в района на средиземноморието, където се добавя в много ястия, като основно се използват пресните му листа, и по-рядко в сушена форма.
Екстракти от розмарин са били използвани от хората в продължение на много хилядолетия, като най-ранните свидетелства за употребата им датират от ерата на древноегипетските цивилизации.
Главният компонент на розмарина е ароматното съединение 1,8 синеол, за което изследванията показват, че колкото повече от съединението е налично в кръвта, след вдишване, толкова по-добри са показателите на когнитивните ни способности. Подобренията, които се наблюдават са основно в скоростта за взимане на решения и повишаване на концентрацията.
За първи път се доказва, че съществува значима връзка между нивото на когнитивната функция на мозъка и съединението 1,8 синеол. По-високите му ароматни концентрации подобряват представянето при редица логически тестове и задачи, без промяна на други параметри от когнитивните и интелектулни функции.
Волатилната субстанция на ароматното масло се намира и в други ароматни растения като евкалипт, мента, салвия или градински чай и т.н.
Няма коментари:
Публикуване на коментар