За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

Адрес в PayPal: tfkibts@abv.bg

ЗДРАВЕ

понеделник, 25 юни 2012 г.

Зиме торбичка, а лете абичка!


Лято е! Слънцето напича безжалостно. Жегата ни тормози, но лятно-есенният  период, е време на не само плаж, море и удоволствия, а и на дарове от природата. В горите, по полетата и ливадите растат много горско-плодни видове, които ни даряват със своите уникални и изключително полезни дарове. Ако попаднете в такова време на сред дивата природа и познавате тези си природни дарове, то няма да останете гладни.

За да може да ги ползвате, обаче ви е нужно познанието за тях! Горските плодове могат да ви дарят не само с неповторима наслада за вашите възприятия, но и огромен набор от вещества за вашето тяло, което да го направи по-младо, по-стегнато и по-жизнено.

Събирането на плодовете трябва да бъде внимателно, за да не се наранят плодовете, както и да се намали нараняването на плодното растение от вашата дейност, пък и за ваша собствена безопасност. Никога не си позволявайте да унищожавате плодното растение, за да задоволите временните си потребности. Отнасяйте се с грижа към тях и те ще ви даряват ежегодно, дори няколкократно в годината с плодовете си. В процеса на събиране на горските плодове е невъзможно на 100%-та да опазите плодните храсти, но се старайте да бъдете внимателни. Защото освен вас има и други които желаят да потребяват тези дарове от природата, а ако има повече плодове - ще има за всички, ако няма - то тогава вие трябва да влизате в конкуренция(в конфликт) с другите!

От горските плодове могат да се правят сладка, сокове, компоти, да се извличат есенции, аромати, оцветители и други.
 Един уникален начин на извличане на сока  е:
Трябва да имате бъчва в която да слагате плодовете(може да са всички видове на куп) - към тях се прибавя тройно количество вода. Веднъж на ден трябва да се протаква (разбърква) сместа, за да не ферментира! Когато отливате определено количество сок - винаги добавяйте същото количество вода в бъчвата! Когато сока започне съвсем да става бистър и да има слаб аромат и вкус означава, че съдържанието в бъчвата е непотребно и следва да се изхвърли. Този отпадък може да се ползва за тор или за храна на домашни животни, които се хранят с растителна храна.

Горскоплодни видове който може да ползвате са: капини, диви ягоди, малини, череши, скоруша(оскруша), двата вида глог(червен и черен цвят на плода), шипки, трънка, боровинка, дива ябълка(киселица), бъз (добре узрял), круши и вишни. Преди да берете определени плодове, вие трябва да ги познавате много добре, за да не ви се случват неприятни неща!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ФИТНЕС