За, желаещи да подпомагат съществуването на блога, дарения се приемат само чрез PayPal

Адрес в PayPal: tfkibts@abv.bg

ЗДРАВЕ

понеделник, 9 февруари 2009 г.

ДО КАКВО ВОДИ НЕЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ- 1 ЧАСТ


Доказано е, че повредените власинки са основният фактор, поради който правилното абсорбиране и асимилиране на храната притежава средно един от всеки сто човека в днешно време. С течение на годините власинките на много хора намаляват или се увреждат (най-често и двете). Причините за това са няколко, но основата е стресът. На второ място се нареждат храненето, алкохолът и пушенето. В резултат на увреждането на власинките се получава така, че организмът е способен да асимилира в кръвния поток като същинска храна или "гориво" все по-малка част от храната, която приема. Счита се, че само около един от всеки сто човека има абсолютно здрави власинки. Поради това обстоятелство способността на организма да асимилира храната е от 68% до 99% при здрави власинки; най-много до 50% при увредени! Това би могло лесно да се обясни, ако се приложи към ежедневието. Например, ако приемате нормално по 800 килокалории на ядене, тялото ви смила храната и я превръща в активни хранителни вещества. Когато смляната храна достигне до тънкото черво, само между 5 и 50% от 800-те килокалории, които сте приели, ще се използват като "гориво" за организма.
Следователно, ако асимилирате 50% от тези800 килокалории, които сте консумирали, организмът ви използва 400 от тях. Въпросът е, какво се случва с останалите 400 килокалории, приети от Вас. По-голямата част се елиминира чрез екскременти и урина, поради което организмът на ги асимилира или използва като енергия, което означава едно единствено нещо: "Ние сме гладни". И така, похапваме (нещо малко), за да утолим глада си, и изпращаме кръвната си захар или нивото на глюкоза в кръвта на разходка с "влакче на ужасите".
Ядем, сити сме за около 60-90 минути, след което кръвната захар започва да пада. До мозъка ни достига сигнал: "Нахрани меее!" и ние правим именно това- храним се.
Бавното наддаване се дължи на факта, че храните, които избираме, за да утолим глада си, са с високо съдържание предимно на рафинирани въглехидрати (от бързо разлагащите се!) или скорбяла (бонбони, захаросани пръчки, печени тестени изделия от бяло брашно, пържени картофки и чипс-който е най-вреден от всички те и т.н.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ФИТНЕС