Тъй като динята е един от най-добрите източници на ликопен с повече от 6500 микрограма в по-малко от половин чаша, получавате цяла армия от антиоксидантна активност за борба с възпалението ! Ликопенът от червената пулпа на динята е много стабилен, дори след като динята е била нарязана и съхранявана в хладилник. Смята се, че ликопенът е дори по-мощен от другия си оранжев/червен съюзник, бета каротинът, който се намира в червените и оранжевите плодове и зеленчуци.
Ползи за сърдечно-съдовата система
Ликопенът е мощен естествен противовъзпалителен и антиоксидантен агент, ценен заради ролята си в защитата на сърдечно-съдовата система, здравето на костите и предотвратяването на рак. Наред с ликопена, дините съдържат друг мощен фитохимикал - цитрулин , аминокиселина. Цитрулинът се превръща в друг важен химикал в тялото - аргинин или L-аргинин. Аргининът се използва за създаване на азотен оксид, който има мощни ползи за сърцето и кръвоносните съдове. NO може действително да предизвика отпускане и отваряне на кръвоносните съдове, понижавайки кръвното налягане и помагайки на тялото да пренася повече кислород до части от тялото, където е необходим - като мускулите, сърцето и мозъка. Проучване от Държавния университет на Флорида установи, че динята може да окаже значително влияние върху понижаването на кръвното налягане, особено при хора с наднормено тегло, чрез отпускане на стените на кръвоносните съдове.
Цитрулинът, когато се преобразува в аргинин, може също да помогне за предотвратяване на прекомерното натрупване на мазнини в мастните клетки, тъй като блокира ензим, който съхранява тези мазнини. И тъй като цитрулинът е прекурсор на азотния оксид, той може също да помогне за подобряване на еректилната дисфункция при мъжете,
Ликопенът е отговорен и за ограничаване на ензима, отговорен за производството на холестерол, така че консумацията на храни с повече ликопен също помага за намаляване на холестерола – по-специално LDL холестерола.
Противоракова сила
Ликопенът е животоспасяващ по повече от един начин! Освен ползите си за сърдечно-съдовата система, антиоксидантната сила на ликопена се простира и до противоракови ефекти . Мета-анализ на 10 проучвания от 2014 г. показва, че хранителният ликопен е защитен срещу рак на яйчниците, както и от мозъчни тумори и тумори на гърдата.
И разбира се, знаем за стойността на ликопена в борбата с рака на простатата. В няколко проучвания, по-високият прием на храни, съдържащи ликопен, и по-високата серумна или плазмена концентрация на ликопен са свързани с много значително намален риск от рак на простатата - особено по-смъртоносния вид рак на простатата. Когато изследователите са изследвали само мъже, които са имали поне един PSA тест с висок риск, участниците са имали 50% намален риск от смъртоносен рак на простатата.
Кората и семките на динята са не само годни за консумация, но и изключително полезни. Те са пълни с желязо, цинк, фибри и протеини.
Дините са богати и на противовъзпалителни вещества, включително кукурбитацин Е, триптерпеноид, който помага за блокиране на болката и възпалението, причинени от определени ензими, по подобен начин на НСПВС като ибупрофен и аспирин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар